Het Sint Agathaplein

From Bluepelt Wiki
Jump to: navigation, search

Zoals de meeste waarschijnlijk wel hebben vernomen, heeft de gemeente Delft met als touwtrekker de burgemeester Pieter Groen, het plan om het Agathaplein een nieuw uiterlijk te geven.

Hiervoor is een informatie bijeenkomst geweest op zaterdag avond 21 maart 2009. Hier ben ik samen met mijn mede Silver Fangs, Conrad van Kennemerduinen en Eric Turner, heen geweest. Hieronder een samenvatting van wat er gesproken is tijdens die bijeenkomst.

Samenvatting inloopavond 21-03-2009

Hans Hogeboom, de senior projectleider gaaf een praatje over de nieuwe inrichting van het Sint Agathaplein, ook bekend als het prinsenhof. De plek waar de cearn van het blauwe pels sept gevestigd is.

Het st. Agathaplein is volgens de gemeente tegenwoordig een plek waar er teveel onrust heerst. Er zitten veel junks, zwervers en dealers. Ze vinden dit geen aangezicht voor het plein dus zijn ze met een radicale oplossing gekomen. Ze gaan het agathaplein overdekken. Het mooie historische aangezicht zoals die momenteel is zal totaal veranderd worden.

Huidige status:

St agathaplein 000 a 2006-04-06 @19-46-30.jpg

Nieuwe plannen:

55727-a.jpg

Ze willen zoals jullie kunnen zien een nieuw en technologisch gebouw neergaan zetten, over het gehele agathaplein incl. het park.

Dit alle volgens hun kernwaarde: Transparantie, Visie, Ontmoeting en Historie. Ze willen er namelijk voor gaan zorgen dat dit de poort gaat worden naar Historisch Delft. Daarom zal de VVV hier bijvoorbeeld ook zijn intrek innemen. Veel verdere plannen met betrekking tot de indeling en gebruik zijn er nog niet echt. Behalve dat het idee is dat hier veel mensen elkaar moeten gaan ontmoeten.

Het gebouw zal tot op de gevels van het huidige historisch erfgoed gebouwt worden, dit zal gedaan worden op de manier waarop al een deel van het prinsenhof is overdekt. Met een opzichzelf staand glazen dak.

Het gebouw is ontworpen door het Delfse architectenbureau Mecanoo[[1]]

Ze willen aan het einde van deze zomer al beginnen met werkvoorbereidingen, om ervoor te zorgen dat het voor eind april/begin mei 2010 open kan voor het nieuwe toeristenseizoen. Doormiddel van een versnelde procedure willen ze ervoor gaan zorgen dat dit snel te realiseren is.

De versnelde procedure houdt het volgende in: Er komt 1 moment waarop de burgers van Delft inspraak mogen doen op het ontwerp en dat is 14 april 2009, vanaf dan zijn er 6 weken om te reageren en in die tijd zal het college van Burgemeester en Wethouders ook hun besluit maken of er nog iets aangepast zal moeten worden. Echter de Burgemeester en het grootste deel van de Wethouders (van de partij het Blauwe Hart) zijn erg voorstander van dit gebouw/ de opdrachtgever en zijn dus totaal niet objectief.

Mocht het er doorheen komen, zal overgegaan worden op een aanbestedingsprocedure. Mocht die gegunt worden wordt er overgegaan op een zogehete Design&Constructprocedure. Dit houdt in dat de aannemer samen met de architect volledige vrijheid krijgt om binnen het Programma van Eisen te opereren.

Dit project gaat gerealiseerd worden door financiën aan te trekken uit de volgende potten:

  • De gemeente Delft zal een deel betalen, dit komt uit de pot van de afdeling Cultuur, Kennis & Economie.
  • Het Rijk zal een subsidie geven uit de pot Groot Stedenbeleid. Ondanks dat delft niet onder het Groot Stedenbeleid valt krijgt zei hier wel geld uit. Dit komt vanwege de ook al reeds geschonken subsidie uit deze pot voor de spoorzone.
  • De winst die de Gemeente heeft gemaakt uit de verkoop van zijn aandelen van het vuilverwerkings bedrijf Avalex.

Mogelijkheden om dit tegen te werken:

  • Ervoor zorgen dat het bestek van het architectenbureau verdwijnt, deze zal dan opnieuw gemaakt moeten worden en dit zal tijd kosten. Hierdoor kan men nog niet beginnen met de inspraak van burgers, aangezien die over het bestek zal gaan.

Conny is erop gezet om met zijn contacten ervoor te zorgen dat ALLE versies verdwijnen.


De goede contacten gaan raadpleggen, er zijn namelijk nog al wat kritieke opmerkingen te vinden.

  • De bomen op het agathaplein zijn erg oud en misschien kunnen milieu activisten en de milieupolitie hier nog iets tegen doen.

Het plan is om ze samen met de bomen van de spoorzone te verplaatsen.

  • Er staan rijks- en gemeentemonumenten langs het agathaplein, over de gemeentemonumenten kan de gemeente zelf zijn beslissingen nemen, maar misschien komen de rijksmonumenten wel in gevaar.
  • Er is een archeologisch onderzoek van het agathaplein uit 1963 toen hier riolering enzo is aangelegd en volgens de gemeente ligt er niks en hoeft er geen archeologisch onderzoek gepleegt te worden.

Kan iemand uitzoeken wat hierin staat/ kijken of er aanpassingen mogelijk zijn?


Dit is de informatie die ik momenteel met jullie kan delen.

Met vriendelijke groet,

Alexander Jan van Benthuyzen

Baron van Coeverden

Silver Fang, Philodox, Homid, Cliath

Van het huis Gleaming Eye

Uit de lodge van de zon.


Stand van zaken maart 2010

De nieuwe burgemeester Pieter Groen van het Blauwe Hart heeft de bouw op het agathaplein als een van zijn speerpunten gedefinieerd. De maandag na de moot is er door Take Two een groep betogers geregeld vanuit het Commitee Vrienden van het Agathaplein, deze hebben de hele maand voor veel vertraging gezorgd. Helaas is de kruidentuin wel verloren gegaan.

Het Commitee is uitgenodigd door gematigde en groene partijen op een bijeenkomst welke komende moot zal plaatsvinden.

Ook is een versnelde procedure gestart om het Prinsenhof op de wereld erfgoed lijst te krijgen. Het is nog niet duidelijk wanneer er een inspecteur langs zal komen, maar als hij de aanvraag goedkeurt mag er hopelijk vanaf dat moment niet meer gebouwd worden, anders is wellicht door naar de rechter te stappen dit af te dwingen.

De CityFather heeft duidelijk gemaakt dat totdat het bouwen van de Weaver op het Agathaplein ophoudt de cearn alleen maar slechter zal worden.

Take Two

Glasswalker Galliard Cliath CIO

Juli 2010

Take Two heeft een rechtzaak aangespannen tegen de gemeente om de bouw te staken zolang het onderzoek naar het Agathaplein voor UNESCO nog niet klaar is. Dit werd snel en makkelijk gewonnen en op dit moment ligt de bouw stil.

Januari 2011

The glasswalkers of The New Moons pack, have bought the Agathaplein, and are now the official owners. It looks like these problems are over for now.